Dünya’da aile hekimliği; uzmanlaşmanın doruğa ulaştığı, sağlık hizmetinin kapsamlı ve kişisel bakım verebilecek "generalist" doktorlarca verilmesi gerektiği iddiası ile 1923 yılında F. Peabody tarafından gündeme getirilmiştir. Türkiye'de ise 1984 yılında Tababet Uzmanlık Tüzüğü’nde yer almış, 1985 yılında Sağlık Bakanlığı ihtisas konusu olarak tüzüğe koymuş ve aynı yıl eğitim araştırma hastanelerinde uzmanlık eğitimlerine başlanmıştır.
Ülkemizde Tıp fakültelerinde Aile Hekimliği Anabilim Dalları’nın kurulması 1993 yılında kararlaştırılmış ve üniversitelerin anabilim dalları kurulmaya başlamıştır.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hzmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı ise 1999 yılında Prof. Dr. Recep Erol SEZER tarafından Aile Hekimliği ve Nikotin Bağımlılığı Tedavi Birimi olarak kurulmuştur. Aralık 2021 itibari ile 2 Öğretim Üyesi ve 40 tam zamanlı Aile Hekimliği Uzmanı, 14 yarı zamanlı Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanı Araştırma Görevlisi ile mezuniyet öncesi ve sonrası eğitimde hizmet sunulmaktadır. Kuruluşundan bu yana sağlığın korunması ve geliştirilmesi amacını hedefleyen 41 Aile Hekimliği Uzmanı mezun etmiştir.
Anabilim Dalımız halkımıza üçüncü basamakta Aile Hekimliği disiplininin ilkelerine uygun olarak sağlığın korunması ve geliştirilmesine, hastalıkların önlenmesine dair hizmetler sunmaktadır. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında sağlam çocuk takipleri, 15-49 yaşa ait kadın sağlığı hizmetleri, periyodik sağlık muayeneleri ve tarama testleri yapılmaktadır. Enfeksiyöz hastalıkların birinci basamak tanı- tedavi- takip algoritmalarına göre tedavileri uygulanmakta, gerek görülmesi halinde diğer branşlar ile konsültasyonları sağlanmaktadır. Ayrıca kronik hastalık takipleri, kapsamlı geriatrik bakım koordinasyonu vb. tedavi ve rehabilite edici hizmetler, eğitimler ve danışmanlık verilmektedir. Anabilim Dalımız 1999’da kuruluşundan bu yana tütünle mücadele kapsamında nikotin bağımlılığı tedavisi ile yetkin hizmet sunulmakta, birçok sempozyum ve kurslar düzenlenmektedir. Köklü bilgi ve deneyim birikimimiz ile 2021 Aralık ayı itibariyle 27000’in üzerinde bireye sigarayı bıraktırma hizmeti sunulmuştur.
Üniversitemizin Sağlık Bilimleri ile ilişkili farklı bölümlerinde okuyan öğrencilerinin ilgili mevzuata uygun şekilde gerekli sağlık taramaları yapılmaktadır.