x
x

BÖLÜMLER

Anasayfa BÖLÜMLER Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

  • Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Genel Tanıtım

    Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı 2006 yılında kurulmuştur. Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı 2006 yılından beri Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Merkezi bünyesinde faaliyet göstermektedir. Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı, kanser tanısı almış hastalara hizmet vermektedir. Bölümümüzde uygulanan radyoterapi hizmetleri, öğretim üyeleri, radyoterapi fiziği uzmanları, araştırma görevlileri, teknikerler ve hemşireler tarafından gerçekleştirilmektedir.

    Üniversite yerleşkesi içinde yer alan 2 katlı 1860 m2 kapalı alanı ile Sivas ilindeki ilk radyoterapi merkezidir. 2007 yılında alınan Lineer hızlandırıcı cihazı ile hasta alımına başlanmıştır. 2007 yılından bu yana hızla gelişen teknolojisi ile 2015 yılında hizmet alımı projesi kapsamında TOMOTERAPİ cihazını bünyesine kazandırarak yüksek teknolojiye sahip bir merkez olarak ilerlemektedir. Tomoterapi cihazı ile Anabilim Dalında yoğunluk ayarlı radyoterapi (IMRT) ve görüntü eşliğinde radyoterapi (IGRT) yöntemleri ile hasta alımı yapılmaktadır. Ayrıca hastanede kurulan PET-BT görüntüleme yönteminin kullanımı ile konturlama işlemi de son teknolojik gelişmeler ile yapılmaktadır. Son dönemlerde kullanılan Stereotaktik Radyoterapi işlemleri dahil olmak üzere radyoterapide kullanılan tüm yöntemler Anabilim Dalında uygulanmaktadır. Anabilim Dalında 1 Profesör, 1 Doçent, 7 Araştırma Görevlisi, 1 Medikal Fizik Uzmanı, 5 Radyoterapi Teknikeri ve 2 Eğitim Hemşiresi ile hizmet vermektedir.

  • Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Genel Anabilim Dalı Başkanının Mesajı

  • Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Prof.Dr.
    BİRSEN YÜCEL

    Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Doç.Dr.
    EDA ERDİŞ

    Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Araştırma Görevlisi
    HATİCE ÖZ

    Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Araştırma Görevlisi
    MELİS CANDAN

    Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Araştırma Görevlisi
    MERVE NUR YILDIZ

    Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Asistan
    ARDA BURAK BİLGİÇ

    Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Asistan
    NURBANU KUTLU SÖNMEZ

    Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Asistan
    ÖZNUR EREN BÜTÜN

    Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Asistan
    TAHA ÇETİN

    Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Asistan
    ZEHRA YILDIRIM

    Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı
  • Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Varian DHX : 80MLC’li Lineer hızlandıcı. 6MV,18MV Foton ve 5 farklı enerjide elektron üretmektedir. Üç boyutlu konformal radyoterapi uygulanmaktadır.

    Tomoterapi H Serisi : 100 kat daha hızlı, Binary MLC sistemine sahiptir. 6 MV Foton enerjili IGRT eşliğinde Helikal IMRT tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca Stereotaktik Radyoterapi de uygulanabilmektedir.

    Tedavi Planlama Sistemi: Eclipse planlama sistemi, Soma Vision sanal simülatör istasyonu, Tomoterapi planlama sistemi ve Mim konturlama sistemi mevcuttur.

    Dozimetrik Donanım: Wellhöfer marka su fantomu, PTW ve IBA marka elektrometre ve dozimetrik ekipman, PTW marka QA ekipmanları mevcuttur.

    Misyonumuz:

    Hasta ve çalışan güvenliğini ön planda tutan, hastaların kaliteli, güvenilir ve huzurlu bir ortamda tedavi görmelerini sağlayan, donanım, gelişim, eğitim ve araştırma yönünden sürekli gelişmeyi hedeflemektir.

    Eksternal tedavi cihazları çevreye radyasyon yayılımı olmaması için özel olarak yapılan kalın duvarlı odalar içinde yer alır ve dışarıda teknisyenin oturduğu bir kumanda odasından idare edilir. Tedavi sırasında hastanın izlendiği kapalı devre kamera sistemi ve karşılıklı konuşabilme imkanı veren diyafon sistemi bulunmaktadır.

    Hasta tedavi odasına alındıktan sonra soyunma kabinlerinde tedavi bölgesini açıkta bırakacak şekilde doktor ve teknisyenlerin uygun gördüğü şekilde hazırlanır. Hasta tedavi masasına yatırılır. Tedavi için hastanın tedavi masasına simülatördeki gibi yerleştirilmesinden sonra, varsa maske ve tedavi yatağı gibi şartlar sağlanır. Doktor, radyoterapi fiziği uzmanı ve teknikerler önceden belirlenmiş olan tedavi alanlarına göre gerekli işlemleri yapar ve ekip cihaz odasından çıktıktan sonra tedavi başlatılır.

    Tedavi sırasında hasta hiçbir şey hissetmez. Radyasyonun verildiği anda, hafif, ince devamlı bir ses duyulabilir. Tedavi genellikle 5-20 dakika sürebilir. Birden fazla alan varsa bu süre uzayabilir. Cihaz hasta etrafında döner. Tedavi sırasında hastanın hareket etmemesi çok önemlidir. Tedavi bittikten sonra hasta teknisyen tarafından cihaz odasından çıkarılır ve sonraki tedaviler için hastaya randevu verilir.

    Tedaviler hastaya uygulanacak tedavi protokolüne göre farklılık göstermekle birlikte, genellikle haftada 5 gün (pazartesi-cuma) olmak üzere, toplam 1-7 hafta arasında değişir. Özel durumlarda günde 2 –3 tedavi uygulaması da yapılabilir.

    Stereotaktik radyoterapi ya da radyocerrahi, görüntüleme teknikleri (bilgisayarlı tomografi-BT, manyetik rezonans görüntüleme-MRG, pozitron emisyon tomografisi-PET/BT, anjiyografi) ile elde edilen bilgilerle tedavi edilecek hedef tümöre maksimum, çevre normal dokulara ise minimum doz uygulamak için bir çok farklı açıdan aynı merkeze yönelen ışın demetleri prensibine dayanmaktadır.

    Tedavi birden fazla fraksiyonda uygulanır ise “Stereotaktik radyoterapi”, tek fraksiyonda uygulanır ise “Stereotaktik radyocerrahi” olarak adlandırılır. Son yıllarda bu alandaki en önemli gelişmelerden biri, stereotaktik radyocerrahinin kranial ve kranium dışı lezyonlara gelişmiş cihazlar ile uygulama yapılmaya başlanmasıdır. Tomoterapi cihazı ile hem kranial hemde diğer vücut bölümlerinde SRS (stereotaktik radyoterapi) uygulaması yapmak mümkündür.

  • Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

  • Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

  • Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Adres Tarifi : Hastanemiz şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunmaktadır. Toplu taşımanın yanı sıra, özel araçlar ile gelen hastalarımız için de yeterli park alanımız bulunmaktadır.

  • Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

    Bölümümüzde tedavi olmak üzere gönderilen veya doğrudan başvuran hastalar Anabilim Dalımız öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlileri tarafından muayene edilip, laboratuar ve radyolojik tetkikleri, ameliyat ve patoloji raporları incelenerek değerlendirilir. Tedavi edilmesinin uygun olduğuna karar verildiğinde, hastaya gerekli bilgi verilerek, tedavi hazırlığı yapmak üzere randevu verilir.

    Tedavi hazırlığı ve Simülasyon

    Tedavi öncesi hazırlık iki bölümden oluşur. Simülasyon öncesi hazırlık ve simülasyon. Simülasyon öncesi hazırlık aşamasında gerektiğinde hastanın tedavi sırasında hareketsiz kalabilmesini sağlayan kişiye özel termo-plastik baş-boyun maskeleri ve hastanın vücudunun şeklini alabilen özel yataklar doktorlarımız veya teknisyenlerimiz tarafından hazırlanır. Hazırlığı yapılan hastanın görüntüleri Radyoloji Anabilim Dalındaki bilgisayarlı tomografi cihazından elde edilir. Bu görüntüler bölümümüzdeki tedavi planlama bilgisayarına aktarılarak en uygun planlama gerçekleştirilir.

    Bu işlemler belirli bir süre alacağı için hastaya simülasyon için aynı gün ya da birkaç gün sonrasına randevu verilir.

    Simülasyon, tedavi cihazlarındaki şartlar sağlanarak radyasyon uygulanacak alanların belirlenmesi işlemidir. Simülasyon için gelen hasta eğitim hemşiresi tarafından karşılanır ve gerekli bilgi verildikten sonra, hastalardan onam formunun doldurulması istenir. Eğitim hemşiresi radyoterapinize ait tüm yan etkileri, ne kadar süreceğini, tedaviniz sırasında ne yapmanız gerektiğini ayrıntılı şekilde anlatır. Size anlatılanları dikkatlice dinlemenizi ve eğitim sırasında size verilen ‘bilgilendirme kitapçığını’ dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz. Eğitim tamamlandıktan sonra hastalarımızın simülasyonu doktorlarımız gözetiminde radyoterapi teknikeri tarafınca yapılır. Simülasyon sırasında hastanın hareket etmemesi önem taşır. Başlangıçta, çocuk hastalarımızın yanında özel önlemler alınarak (kurşun yelek giydirilerek) anne-babalarının kalması sağlanabilir. Hasta tedavi masasına yatırıldıktan sonra uygun tekniklerle tedavi alanları belirlenir. İşlem sonrası vücudun tedavi edilen yerlerine özel kalemlerle veya işaret bantları ile özel işaretler konulur. Bu işlemden sonra, tedaviye kadar ve tedavi sırasında bu işaretlerin muhafaza edilmesi önem taşır. Hastalar rahatça yıkanabilir ancak bu işaretlerin çıkmaması ve tedavi alanlarında cildin tahriş olmaması için, bu bölgelerin ılık suyla yıkanması ve lif ya da kese kullanılmaması önerilir.