x
x

BÖLÜMLER

Anasayfa BÖLÜMLER Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi

  • Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi

    Genel Tanıtım

    Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi

    Sivas Cumhuriyet Üniversitesi  Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 2012 yılında kurulan Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi,  Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı bünyesinde yer almaktadır. Kardiyopulmoner Rehabilitasyon ünitemizde sorumlu öğretim üyesi, hemşiresi, fizyoterapi teknikeri ve asistan doktorumuzla var olan teknik donanım sayesinde hastalara en iyi hizmeti vermeyi hedeflemiştir. Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi  Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları binası 1.katta yer almaktadır.

    Kardiyak Rehabilitasyon

    Kardiyak rehabilitasyon programı hemen her türlü kalp rahatsızlığı olan hastalar için önerilmektedir. Aterosklerotik kalp hastalığı olup göğüs ağrısı olan, kalp krizi geçirmiş veya by-pass ameliyatı olmuş veya anjio yapılıp damar içine stent yerleştirilmiş olan hastalar, aritmisi, kalp kapak hastalığı, kalp pili takılmış veya kalp yetmezliği olan, kalp nakli için bekleyen veya kalp nakli yapılan hastalar kardiyak rehabilitasyon programı için aday hastalardır. Bu hastalar ünitemize başvurduklarında uygulanacak kardiyak rehabilitasyon programının amaçları şunlardır:

    1. Hasta için risk oluşturmayacak egzersiz ve aktivite düzeyinin belirlenmesi

    2. Emniyetli bir egzersiz programının oluşturulması

    3. Gözlem altında yapılacak egzersizlerle kas kuvveti ve dayanıklılığının artırılması

    4. Kondisyon düzeyinin artırılması

    5. Solunum ve gövde egzersizlerinin öğretilmesi

    6. Egzersiz ve hastalığına uygun yaşam biçimi ile ilgili bilgilendirme ve eğitim.

    7. Hastanın yapabildiklerini fark etmesi ile güven kazanması ve hastalığı ile ilişkili kaygılarının azaltılması.

    Pulmoner Rehabilitasyon

    Astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, amfizem gibi akciğer hastalığı ve solunum sıkıntısı olan hastalar için önerilen bir programdır. Programın temel amaçları şunlardır.

    1. Solunum sıkıntısı olan hastaların günlük yaşantıları içerisinde hareketlilik düzeylerini artırmak

    2. Solunum egzersizleri ile etkili solunumu öğretmek

    3. Egzersizler ile etkili öksürmeyi öğretmek

    4. Bireyin sıkıntı yaşamayacağı egzersiz düzeyini belirlemek ve kondisyonunu artıracak düzeyde egzersiz yapmasını sağlamak

    5. Egzersiz ve hastalığına uygun yaşam biçimi ile ilgili bilgilendirme ve eğitim

    6. Hastanın yapabildiklerini fark etmesi ile güven kazanması ve hastalığı ile ilişkili kaygılarının azaltılması.

  • Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi

    Genel Anabilim Dalı Başkanının Mesajı

  • Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi

    Doç.Dr.
    AHMET KARADAĞ

    Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
  • Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi

    Diğer Rehabilitasyon Programları

    Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesinde farklı durumları nedeni ile hareketi kısıtlanmış ve egzersiz kapasitesi azalmış bireylerde hastalığı açısından risk oluşturmayacak egzersiz düzeyinin belirlenmesi, egzersiz kapasitesinin ölçülmesi ve egzersiz reçetesinin düzenlenmesi gibi hizmetler verilmektedir. Bu programa dahil edilebilecek bazı hastalıklar aşağıda yer almaktadır:

    1. Romatizmal hastalıklar; osteoartrit (kireçlenme), romatoid artrit, ankilozan spondilit ve diğer iltihaplı romatizmal hastalıklar, fibromiyalji sendromu, bel ağrısı vb.

    2. Nörolojik hastalıklar; hemipleji (inme), omurilik hasarı, parkinson vb.

    3. Obezite (şişmanlık)

    4. Kolesterol yüksekliği

    5. Diabetes mellitus (şeker hastalığı)

    Hastalar üniteye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzman hekimi tarafından değerlendirildikten sonra kabul edilmektedir. Ünitemiz 4 yatak kapasitesine sahip ve aynı zamanda ayaktan hizmet veren bir birimdir. Ünitede kardiyovasküler hastalığı bulunan bireyler 30 seans süren egzersiz programına alınmaktadır. Klinikte çoğunlukla hastalara koşu bandı, dikey bisiklet, yatay bisiklet ve üst kol ergometrisi gibi dayanıklılık (aerobik) egzersizleri, kontrendikasyonu bulunmayan hastalarda direnç egzersizleri, solunum egzersizleri, gevşeme egzersizleri ve denge-koordinasyon egzersizleri uygulanmaktadır. Klinikte hastalara fiziksel aktiviteyle ilgili programa başlarken ve programı bitirirken fiziksel aktiviteye yönelik eğitim verilmektedir. Her test yapıldığında durum değerlendirilip, duruma göre eğitim tekrarlanmaktadır. Eğitimin içeriğinde egzersiz yaparken dikkat edilecek kurallar ve fonksiyonel kapasiteye göre yapılabilecek egzersizler ve bu egzersizlerin nasıl yapılacağı bulunmaktadır. Hastanın seansları süresince de gerekli görüldüğü takdirde önceden planlanarak hastalığı, hastalığına uyum, beslenme, stresle baş etme, ilaç kullanımı gibi eğitimler mümkünse ailesi de dahil edilerek verilmektedir.

  • Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi

  • Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi

  • Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi

    Adres Tarifi : Hastanemiz şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunmaktadır. Toplu taşımanın yanı sıra, özel araçlar ile gelen hastalarımız için de yeterli park alanımız bulunmaktadır.

  • Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi