x
x

DUYURU



2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası münasebetiyle Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Bilim Dalı Uzm. Dr. Utku AYGÜNEŞ’ in mesajı

 Türkiye'de her yıl 16 yaş altı 1200 - 1500 çocukta lösemi vakası görülmektedir. Günümüzde artmış tıbbi tedavi olanakları ile lösemide tedavi oranı  yüzde 95’lere kadar ulaşmıştır. Lösemi ilk olarak yüksek ateş, halsizlik, kilo kaybı, burun kanaması, diş eti kanaması, vücutta morlukların belirmesi, iştahsızlık, boyunda, koltuk altında, kasıklarda lenf bezi şişmeleri, karaciğer ve dalak büyümesi ile kendini gösterir. Bu belirtiler olduğunda bir hekime başvurularak tam kan sayımı ve muayene yapılması gereklidir. Hastalık sinsi başlar ve tedavi edilmediği takdirde ilerleyici seyreder.

Ailelere de görev düşmekte olup bilinçlendirme faaliyetlerimizin kesintisiz olarak sürdürülmesi, koruyucu önlemlerimizin arttırılması gerekmektedir. Çocuklarımızı kanserden korumak için yaşadığımız çevrede basit önlemler alabiliriz. Mesela, tükettiğimiz gıdalara dikkat ederek sağlıklı nesiller için birlikte adım atabiliriz. Sağlıklı beslenebilir, sebze ve meyvelerimizi mevsiminde tüketebiliriz. Çevremizde kanser yapıcı olan bazı alanlarda, kirli hava, sigara dumanı, baz istasyonu ve yüksek elektrik gerilim hatlarının  bulunduğu yerlerden mümkün olduğunca uzak durabiliriz. Bunun yanında çocuklarımızı spora teşvik edip, bilgisayar ve televizyon başında geçirdikleri zamanı azaltabiliriz. Cep telefonlarının henüz kanıtlanmış bir risk faktörü olduğu söylenemez ancak uzun vadeli etkileri hakkında henüz yeterli fikir sahibi değiliz. Bu açıdan çocuklarda cep telefonu kullanımını minimuma indirmekte fayda görüyorum. Tedbiren özellikle 0-5 yaş grubu çocukların yanıbaşında cep telefonu kullanmamak uygun olur. Bu öneriler hem çocuklar hem de daha anne karnında oldukları gebelik dönemindeki anne adaylarımız için geçerlidir.

Ailesinde kanser öyküsü olan bireylerin kanser riskinin diğer bireylere oranla daha yüksek olduğunu hatırlatıp, lösemi ile mücadelede vatandaşları duyarlı olmaya davet ediyorum.



                                              Uz. Dr. Utku AYGÜNEŞ 

                                      Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri 

                                      Uygulama ve Araştırma Hastanesi 

                                     Çocuk Sağ. ve Hast. Anabilim Dalı

                                                   Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Bilim Dalı





Tüm Duyurular